Rogoznica (Frapa Marina) – Levrnaka

‘s Ochtends voorspelt het Marine Weather Center in Split ZO-wind (Jugo) van 20 – 25 knopen. Windkracht 6, dat begint erop te lijken! We doen nog snel wat boodschappen, zodat we enkele dagen vooruit kunnen. Rond 09:30 verlaten we de haven, en om 09:45 zijn we buiten de beschutte baai van Rogoznica. Hier staat al 15 knopen wind – de voorspelling zou er dus wel eens naast kunnen zitten. Jugo bouwt immers op gedurende de dag. Onze koers is 280 graden. Minder dan twee uur later bevinden we ons ten zuiden van het eiland Žirje. Er staat een stevige deining. Altijd weer een prachtig gezicht om de golftoppen op ooghoogte naast je te zien. Enkele bemanningsleden vinden dat minder prettig, en krijgen een beetje last van zeeziekte. Kijken naar de horizon helpt gelukkig – het geeft je evenwichtsorgaan een vast referentiepunt.

Rond 12:30 is de wind toegenomen tot rond de 20 knopen. Je merkt dat de boot een forse genua heeft – de boeg trekt voortdurend naar de lijzijde. We reven eerst de Genua en vervolgens ook het grootzeil. Dat geeft wat rust. In de uren daarna neemt de wind gestaag toe tot 30 knopen, windkracht 7. Ietsje meer dan gepland.

Om 14:00 uur ‘stuiven’ we het Kornatski Kanal binnen, gedragen door lange trage golven met regelmatig schuimkoppen. Dat kanaal bevindt zich aan de ZW-kant van het eiland Kornati, tussen het eiland zelf en de lange rij eilandjes aan haar zeezijde. De vele kleine eilandjes bieden enige beschutting tegen de stevige wind, en ook de deining neemt enigszins af. Maar het blijven stevige omstandigheden, met een gemiddelde snelheid van ruim 8 knopen en een piek van 9,2 knopen (surfend op een golf).

We proberen eerst een plek te vinden in een baai op Lavsa. Deze ligt echter al helemaal vol met jachten die vroeg een goed heenkomen hebben gezocht voor de stevige omstandigheden. Marina Piškera op het gelijknamige eiland is bij een ZO-wind geen prettige plek, dus die mijden we. Eind van de middag ankeren we in Levrnaka, een goed beschutte baai. In eerste instantie ankeren we aan de W zijde van de baai, maar omdat we op basis van de beschrijving in de pilot guide niet zeker zijn van de positie van het scheepswrak in deze baai, verhuizen we al snel naar de O zijde van de baai. Daar is het goed toeven. We hebben vandaag volgens de log ruim 43 mijl afgelegd.