Korčula – Luka Polace (Mljet)

’s Ochtends staat een belangrijk punt op de agenda. Koekjes halen bij Cukarin, waar ze de lekkerste koekjes maken van de hele Adriatische kust. We slaan een paar grote dozen in ‘voor onderweg’. Rond 11:00 varen we de haven uit. Er staat een ZO-wind, 8 – 10 knopen. We zeilen rustig tussen de vele eilandjes aan de oostkant van Korčula, in zuidelijke richting. Na het ronden van Rat Ražnjić (de kaap aan de ZO-punt van Korčula) varen we rond 13:00 uur Uvala Pržina binnen. Dat is een prachtige baai met zandstrand aan de zuidkant van het eiland. Hier gaan we een aantal uren voor anker om te genieten van de zon en het water. De baai is volledig open voor de wind, die inmiddels naar ZW is gedraaid. Gelukkig is er geen stevige deining, we liggen rustig voor anker..

Rond 15:00 uur gaan het anker en de zeilen omhoog. We verlaten de baai in ZZO richting (koers 120 graden) richting de noordelijke kant van Mljet. De wind waait nog steeds uit ZW richting, nu 10 – 12 knopen. Ideale zeilomstandigheden.

Nog geen uur later hebben we wederom gezelschap van dolfijnen. Niet eerder hebben we op een trip zoveel dolfijnen gezien als dit jaar. Er begint zelfs al iets van gewenning op te treden. Rond 16:30 bereiken we het eiland Mljet. We varen nog enkele mijlen verder naar het ZO, en kiezen een van de drie ingangen van Luka Polace. Dit is echt een prachtig beschutte baai, ruim en met hoge heuvels eromheen die de wind opvangen. Tussen zo’n 15 andere jachten gooien we in 12 meter water ons anker uit voor de nacht.