Levrnaka – Telašćica (Uvala Mir)

Het blijft de hele nacht stevig waaien. ’s Ochtends om 03:00 uur check ik of we nog goed vastliggen, en dat is gelukkig het geval. Ik blijf even aan dek om de prachtige Melkweg te bewonderen. Heerlijk, zo ver van de dichtstbijzijnde nederzetting. Het enige licht is een maansikkeltje en de ankerlichten van de schepen in de baai.

De barometer daalt gedurende de nacht van 995 naar 983. Hoewel redelijk beschut, is Levrnaka geen echt goede plek. ’s Ochtends waait de ZO-wind al vroeg met 15 – 20 knopen. Dat belooft wat voor de rest van de dag. Het Marine Weather Center bevestigt dat: stormwaarschuwing met wind tot 50 knopen. Dat is windkracht 10, en daar hebben we niet echt zin in. Na een snelle krijgsraad besluiten we ons heil iets verder noordelijk te zoeken, in Telašćica. Om 09:00 uur verlaten we Levrnaka. Met 20 knopen wind in de rug zijn we in een uurtje in het nationale park. Beschutting vinden we in Uvala Mir, de baai van de vrede. Die doet z’n naam eer aan.

Omdat de weersvoorspelling aangeeft dat de wind later op de dag naar NO zal draaien, pakken we een boei op aan de N-kant van de baai. Eerst liggen we alleen, maar als de wind begint te draaien haasten andere jachten om zich bij ons te voegen. In de middag meldt het Marine Weather Center dat de storm boven de centraal-Adriatische kust (ter hoogte van Vis, Brač en Hvar) naar het NO is afgedraaid. We ontspringen mooi de dans.

We maken er een rustige dag van. Een deel van de bemanning gaat aan land om het nationale park te bewonderen. Verder wordt er gezwommen en gesnorkeld. ’s Avonds hebben we telefonisch contact met een bevriende schipper. Hij zit op Vis, en zij hebben vandaag de volle laag gekregen. Ook uit Hvar horen we berichten: Tijdens de storm zijn diverse boten op drift geraakt. De afmeer-ringen werden gewoon uit de kademuur getrokken, en diverse schepen lopen behoorlijke schade op. Wij komen er vanaf met een stevig onweer aan het eind van de middag. Dat is snel genoeg weg om ons een prachtige zonsondergang te bezorgen.