Lučice (Brač) – Rogoznica (Frapa Marina)

‘s Ochtends word ik bij zonsopgang wakker, omdat een zonnestraal door het raampje naar binnen gluurt. Zo zachtjes mogelijk (om de rest niet wakker te maken) klim ik aan dek. Alles is kletsnat van de dauw. Ik nestel me op het voordek. De vogels fluiten, de pijnbomen geuren, het water is als een spiegel. Mooiere momenten dan dat zijn er niet vaak.

De zeewatertemperatuur is 18,5 graden Celsius. Dat nodigt niet echt uit om te zwemmen. Na een rustig ontbijt verlaten we rond 09:30 uur de baai. De Jugo is weer opgestoken, en met een gangetje van 5 knopen varen we in NW richting. We hopen vandaag Rogoznica te halen, een tussenstop op weg naar de Kornati eilanden.

Rond 11:00 uur valt de wind compleet weg. Meestal betekent dit dat we spoedig wind uit een andere hoek kunnen verwachten. Maar na een half uurtje begint de wind opnieuw uit zuidelijke richting te waaien, en zwelt (zoals het de Jugo betaamt) langzaam aan van 7 naar 15 knopen.

Om ongeveer 14:30 uur hebben we onze eerste ontmoeting met dolfijnen. Op enkele mijlen van Rat Ploča komt een groepje van 5 dolfijnen ons gezelschap houden. Camera’s in de aanslag en klikken / filmen maar, en hopen dat je net afdrukt op het moment dat ze boven water verschijnen.

Rond 16:30 uur varen we de baai van Rogoznica binnen. We meren af aan de kade. Tijd voor een douche en electriciteit, samen met drinkwater de enige echte reden om überhaupt een haven op te zoeken. ’s Avonds vinden we een restaurantje waar de pizza in een echte houtoven gebakken wordt – Restaurant Fortuna. We krijgen wederom het bewijs dat echt lekkere pizza alleen op die manier klaargemaakt kan worden.