Aankomst in Valletta (Malta)

  • Berichtcategorie:2008 Malta

Gedurende de nacht wordt de wind veranderlijk, iets wat vooral tot veel zeilwisselingen leidt. De zee is rustig, het scheepvaartverkeer is echter behoorlijk druk. In de buurt van Sicilië en Malta veel vissersschepen, en daar tussendoor veel vrachtschepen.

Kort na het begin van mijn wacht om 0300 zien we de eerste lichtjes van Malta aan de horizon verschijnen. Vol verwachting zien we het aantal lichtjes toenemen. We besluiten zelfs om de volgende wacht maar te laten slapen: we willen het schip zelf binnenbrengen. De aanloop naar Malta is prachtig: de verlichte oude kastelen, forten en kerken zijn van mijlenver zichtbaar.

Enkele mijlen van de haven roepen we via de VHF Valletta Port Control op om onze komst aan te kondigen en instructies te vragen. We krijgen informatie over de scheepsbewegingen in onze omgeving. Tegen 0530 glijden we tussen de havenhoofden door van de oostelijke haven van Valletta en komen we in rustiger vaarwater. Om ons heen zien we de sporen van de rijke historie van Malta, de forten en arsenalen van de Ridders van Sint Jan die hiervandaan de Ottomanen bestreden.

Na onze oproep via VHF worden we door de havenmeester van Grand Harbour Marina naar een ligplaats in deze luxe jachthaven begeleidt. Deze jachthaven bevindt zich in Vittoriosa, aan de oostkant van de baai ten opzichte van het oude centrum van Valletta, met een fantastisch uitzicht op de oude stad en het Fort San Angelo. Na het afmeren wordt het erg rustig op ons schip, behalve dan het snurken van de mensen die wat slaap proberen in te halen…

Douches (privé badkamers!), de was, de boot schoonmaken, een welverdiend biertje, lunchen… Time flies when you are having fun.