Op zee (of toch bij de douane?)

  • Berichtcategorie:2008 Malta

Vanwege de dreigende weersomstandigheden in de ochtend en enkele ‘last-minute’ inkopen is het 1130 voordat we vertrekken uit Marina Kaštela. ’s Ochtends zien we een nogal zeldzaam weerfenomeen, de zogenaamde ‘Zwarte Bura’. Dat gaat gepaard met erg donkere en dreigende wolken, en het brengt meestal slecht weer.

Rond het middaguur meren we af aan de pier van de douane-autoriteiten in Split. Dat duurt iets langer dan we verwacht hadden. Onze reis voert namelijk buiten het zogenaamde A1-zeegebied (de kustwateren) naar de A2- en A3-zeegebieden (offshore). De autoriteiten willen graag ons schip, de voorzieningen en de bemanning controleren. De havenmeester wordt zelfs uit een bijeenkomst met de Kroatische minister van Verkeer en Waterstaat gehaald om onze papieren te controleren – de eerste keer in zes jaar dat iemand een blik op mijn vaarbewijs werpt!

Uiteindelijk krijgen we tegen 1600 toestemming om te vertrekken. Daar zijn we inmiddels dan ook wel aan toe. We passeren al snel Splitska Vrata, het kanaal tussen Brač en Šolta, en zetten koers naar Lastovo. Als we rond 2300 bij dat eiland aankomen, stellen we het wachtsysteem in. Drie wachten van drie personen elk, een ‘watch leader’ en twee bemanningsleden.