Op zee

  • Berichtcategorie:2008 Malta

De gebruikelijke routine. We hebben wacht van 0300 – 0500 en van 0900 – 1100. Deze wachten verlopen rustig. We houden vooral een oogje op het overige scheepvaartverkeer, in het bijzonder op de vissersschepen. Ze zijn dichterbij en hun koersen zijn minder voorspelbaar dan die van de grote vrachtschepen die we langs de horizon zien schuiven. Verder een beetje bijslapen tussen de wachten door, en dan wakker worden met de geur van versgebakken pannenkoeken in je neus en een grote groep dolfijnen die weer rond de boot zwemt… We vinden het huidige schema van 2 uur op / 4 uur af comfortabeler dan het eerdere schema van 3 uur op / 6 uur af.

Gedurende de ochtend verandert de wind naar zuid-zuid-west, 15 knopen. Weer pal op de boeg, vanuit de richting waar we naartoe willen. Noodgedwongen schakelen we dus maar weer even over op de motor. Gelukkig verandert de wind begin van de middag weer naar zuid-oost, 12 – 15 knopen, en kunnen we de zeilen weer hijsen.

Tijdens onze middagwacht houdt ineens de motor van het schip ermee op. Na enig zoeken vinden we al snel de waarschijnlijke oorzaak. Het schip heeft twee dieseltanks. Toen een van de twee leeg was, heeft de motor tijdens het overschakelen naar de tweede tank waarschijnlijk een hap lucht genomen. Motor ontluchten, en na zo’n tien minuten werkt alles weer.

’s Avonds hebben we risotto voor het diner. Wie zei er ook alweer dat het eten aan boord niet lekker kan zijn? We verwachten inmiddels om ergens in de vroege ochtend in Malta aan te komen. Afhankelijk van het weer, het schip, en de bemanning uiteraard.