Skrivena Luka (Lastovo) – Šipanska Luka (Šipanska)

Zwemmen, ontbijten, en om 08:20 uur het weerbericht via Dubrovnik Radio op VHF (we zijn inmiddels buiten het bereik van Split Radio). De prettige dagelijkse ochtendroutine op de boot. Het belooft hetzelfde weer te worden als gisteren, en het is nu alweer erg warm, rond de 25 graden Celsius. Wij besluiten om langs de zuidkust van Mljet in oostelijke richting te varen. Voorlopig is ons doel Uvala Saplunara, een baai aan de zuidoostelijke punt van Mljet. Rond 09:00 gaan we ankerop en varen de baai uit. Eenmaal buitengaats is onze koers 090, pal oost. Een aantal andere schepen vaart in noordoostelijke richting, vermoedelijk richting Korčula of de noordkant van Mljet. Wij willen de Vrhovnjaci, de keten van rotsen en kleine eilandjes ten oosten van Lastovo, echter aan de zuidkant passeren.

De voorspelde zuidwestelijke wind blijft vooralsnog uit. In plaats daarvan is de wind oostelijk, en daar gaan wij nu net naartoe. Noodgedwongen varen we dus dit eerste stuk op de motor. We komen deze hele dag maar één ander zeilschip tegen, dat langs de zuidkust van Mljet in westelijke richting vaart. Voor de rest zijn we helemaal alleen.

Rond 10:30 draait de wind naar het noordoosten, 7 knopen, en kunnen we de zeilen hijsen. Tegen 11:30 uur peilen we de vuurtoren op Glavat, de meest oostelijke van de Vrhovnjaci, pal noord. Even later valt de wind weer weg en zijn we op de motor aangewezen. Goli Rat, de westelijke punt van Mljet, peilen we tegen 13:00 uur pal noord. Even later komt de wind ook weer terug, nu inderdaad uit westelijke richting, 6 knopen. We hijsen dus weer de zeilen en vervolgen onze weg.

Om 15:20 uur luisteren we naar het middagweerbericht via Dubrovnik Radio. We varen op dat moment nog een mijl of 5 ten westen van Uvala Saplunara. Voor die avond en de nacht wordt er echter zuidwestelijke wind voorspeld, 5 tot 15 knopen. En Uvala Saplunara is volledig open naar het zuidwesten. En na de ervaringen van afgelopen nacht in Skrivena Luka hebben we wel behoefte aan een rustige nacht. Maar als plan A faalt, is er altijd nog de rest van het alfabet…

Als we een uurtje later langs Uvala Saplunara varen, zien we daar toch de nodige schepen voor anker liggen. Wij varen echter door en ronden Rt Gruj, de zuidoostelijke punt van Mljet. Daarna koers 055 naar het noordoosten richting Prolaz Harpoti, de doorgang tussen de eilanden Šipan en Jakljan. Dit zijn twee eilanden uit de zogenaamde Elaphiten groep, de reeks van eilandjes tussen Dubrovnik en Pelješac. Het is een prachtige nauwe kloof, aan weerszijden begroeid met pijnbomen die ons heerlijk tegemoet geuren.

Na de passage gaan we stuurboord uit en varen de haven van Šipanska Luka in. Het is inmiddels al 18:00 uur, we maken er een lange dag van. We vinden een ankerplekje in de baai en houden het gezien voor vandaag. Vanaf het water ziet Šipanska Luka er schattig uit, maar we hebben geen puf meer om de bijboot te water te laten en de boel te gaan bekijken. Die nacht slaap ik als een roos, al vrees ik dat het hele stadje mij heeft horen snurken…