Luka Polače (Mljet) – Korčula

Een heftig dagje vandaag. Vanaf 00:00 uur heb ik de ankerwacht. Gedurende de nacht zie ik een groot motorjacht en een zeiljacht afdrijven en opnieuw ankeren. Met onze 50 meter ketting in het water blijven wij gelukkig vastliggen. Van slapen komt echter weinig. Rustige periodes worden afgewisseld met windvlagen van 30 – 35 knopen. De maan is nog bijna vol (het is 1 dag na volle maan) dus het spookachtige weer wordt volop verlicht.

Om 08:20 uur volgt het weerbericht. Bura in de ochtend, met windstoten tot 35 knopen. Desondanks doen wij om 09:00 uur een poging om Luka Polače te verlaten. Halverwege het kanaal naar buiten houden we dat alweer voor gezien. Windstoten van 30 knopen, en de aanblik van een meer dan woelige zee vol schuimkoppen buitengaats, maken dat wij rechtsomkeert maken. Als we weer voor anker liggen ga ik eerst een paar uur bijslapen, om het gemis van afgelopen nacht in te halen.

Rond 12:00 uur doen we een tweede poging. De Bura heeft de lucht inmiddels schoongeveegd, alle bewolking is verdwenen en vervangen door een strakblauwe lucht. Dat blijft één van de bijzondere kenmerken die deze wind zo indrukwekkend maken. Het zicht is daardoor ook een stuk beter geworden. De wind is iets afgenomen, maar er zijn nog altijd uitschieters tot 25 knopen. Toch wagen we het erop. Vlak voor de kust staat een behoorlijk steile deining, wat aan lagerwal natuurlijk niet vreemd is. Als we daar eenmaal doorheen zijn, wordt het eenvoudiger. Met een dubbel gereefd grootzeil en 2/3 fok koersen we 315 richting Korčula. Het kost maar een paar uur om de afstand tussen Mljet en Korčula te overbruggen, en iets na 15:00 uur meren we af in de jachthaven. Tijd voor de tweede douche in iets meer dan een week. ’s Avonds wandelen we nog wat rond in Korčula, het blijft een prachtig stadje.