Luka Polače (Mljet)

Vandaag is het ‘even’ ander weer. We hebben wel vaker geschuild in Luka Polače, en ook vandaag komt het ons weer goed van pas. Rond middernacht steekt er een stevige zuidoostelijke wind op, die tot in de ochtend aanhoudt. Wij komen gelukkig niet in de problemen, maar enkele andere schepen in de baai moeten gedurende de nacht opnieuw ankeren.

In de ochtend is alles redelijk rustig. Veel schepen vertrekken. Na het weerbericht van 08:20 uur gaan we naar de wal voor vers brood, kleine boodschappen en een kop koffie. Polače is weinig veranderd: een paar restaurantjes, een supermarktje en een bakker. Internet is er niet meer: in 2007 kon je in een winkel internetten, maar daarvoor moet je nu 2 kilometer verder op het eiland zijn. Het weerbericht voorspelt regen, onweer en zware windstoten voor later op de dag. En dat klopt. Tegen het eind van de ochtend passeert er een stevige regenbui, en in de loop van de middag passeert een nog steviger regenbui met onweer. Met het water dat van onze zonnetent afdruppelt vullen we in drie kwartier een hele emmer, die we gebruiken om de cockpit schoon te maken.

Wij houden ons verder rustig, beetje lezen en tussen de buien door ook zwemmen. In de loop van de middag gaan we nog even langs bij een Brits schip wat naast ons geankerd ligt. Dat blijkt al vier jaar Dubrovnik als thuisbasis te hebben. De benauwdheid is gelukkig met de buien verdwenen, en na de regen is het heerlijk weer.

Aan het begin van de avond komt onze buurman waarschuwen dat er voor de nacht en morgenochtend zware windstoten tot 50 knopen voorspeld worden. We zorgen dat er niets meer los aan dek ligt en laten voor de zekerheid nog wat extra ankerketting uit, we hebben nu ruim 50 meter ketting in het water.