Šipanska Luka (Šipan) – Luka Polače (Mljet)

’s Ochtends vroeg steekt er een zuidoostelijke wind op, ongeveer 10 knopen. Na het ontbijt luisteren we eerst weer naar het weerbericht op Dubrovnik Radio. Zoals we eergisteren in Dubrovnik in een internetcafé al gezien hebben in de langere-termijn voorspellingen, komt er een front met minder goed weer aan. Vandaag zuidoostelijke wind toenemend tot 20 knopen, morgen meer bewolking en kans op regen- en onweersbuien.

Tegen 08:30 halen we het anker op en varen de haven uit. We hijsen vrijwel direct het grootzeil en rollen ook de fok uit. De wind is inmiddels 12 – 14 knopen, en bij vlagen zelfs 18 knopen. We koersen 305 langs de eilandjes Jakljan, Kosmeč, Goleč en Crkvina, en varen dan tussen Tajan en Jakljan door via het Veli Vratnik langs Olipa naar de open zee. In de doorgang Veli Vratnik krijgen we al met behoorlijke zeegang te maken, met golven tot 2 meter. Daarom blijven we een koers van 230 volgen tot we dichter onder de kust van het eiland Mljet varen. Daar is de zee tenminste iets rustiger. We verleggen de koers naar 280 en volgen de kust van het eiland Mljet in noordwestelijke richting. De wind varieert tussen 12 en 18 knopen uit zuidoostelijke richting, en wij maken een snelheid van gemiddeld zo’n 5 knopen.

Tijdens de tocht storten dreigende wolkenpartijen zich over het eiland Mljet heen op ons schip. Gelukkig houden we het vooralsnog droog, maar het ziet er imposant uit. De daarop volgende uren passeren we de havens van Prožura en Sobra. Tegen 11:30 uur komt Hr Kula in zicht, de rots met het lichtbaken voor de zuidelijke ingang van Luka Polače. We zeilen tussen Mljet en het eilandje Kobrava door, en eenmaal binnen strijken we de zeilen. De laatste mijl leggen we af op de motor, en tegen 13:00 uur gooien we ons anker uit in de noord-oostelijke hoek van Uvala Rogač, de diepe baai tegenover het dorpje Polače.

In de namiddag trekt de bewolking weg, en kunnen we nog even genieten van de zon. Tegen de avond komen de parkwachten van het Nationaal Park Mljet met een bootje langs om het entreegeld te incasseren, 90 kuna per persoon. Het blijft die avond nog lang broeierig warm en ook ’s nachts is het benauwd.