Korčula – Brna (Korčula)

Omdat we met ons kleine scheepje nogal ingekapseld liggen tussen grotere schepen, wachten we rustig totdat onze buren vertrekken. Er is nauwelijks wind, dus haast hebben we niet. Tegen 10:30 uur verlaten we de haven, en tegen 11:00 uur hijsen we de zeilen. Er staat een heel licht briesje, dus het is bijna dobberen.

Tussen de eilandjes passeren we een klein vissersbootje dat net z’n net ophaalt. We volgen dit vol interesse. Volgens het nieuws zijn de vangsten langs de Kroatische kust dit jaar drastisch teruggelopen. Men is het er nog niet over eens of dit het gevolg is van de extreem warme zomer en de zeewatertemperatuur die daardoor hoger is dan normaal, of dat het komt door overbevissing. Ook deze visser vangt niet zo heel veel. Maar van één vis wordt hij erg blij. Het is een Lica (Lichia amia), aan zijn kreten te horen zeker twee kilo (dva kila!). Onder het slaken van de kreet ‘Lica! Lica! Lica!’ maakt hij een dansje op z’n boot. Ik snap die vreugde wel. Eerste kwaliteit vis doet in de restaurants 350 – 400 Kuna per kilo. Ervan uitgaande dat hij de helft daarvan krijgt heeft hij zeker reden tot vreugde. 400 Kuna is ruim EUR 50, en dat is hier nog steeds veel geld.

Rond 11:30 uur bereiken we Rt Ražnjić. Iets na het middaguur neemt de wind iets toe, tot 4 à 5 knopen uit ZO (Jugo). De daaropvolgende uren varen we met een gangetje van zo’n 2,5 knopen langs de altijd rustige zuidkant van het eiland Korčula. Helaas valt tegen 16:00 uur de wind volledig weg en moeten we verder op de motor.

Tegen 17:00 uur varen we de haven van Brna binnen. Dat is een klein plaatsje in een baai halverwege de zuidkust van Korčula. Niet echt een populaire bestemming voor zeilers. Er is een kleine kade die voor een deel bezet wordt door een lokale vissersboot. Elektriciteit en water zijn aanwezig op de kader. Wij leggen ons anker met 35 meter ketting uit, en leggen de boot met de achtersteven tegen de kade. Even later krijgen we daar nog gezelschap van een ander schip, een Sun Odyssey 32. Als de havenmeester opduikt blijkt de haven niet goedkoop, men rekent hier hetzelfde tarief als in Vela Luka. Ik moet 220 Kuna (EUR 30) afrekenen voor onze boot van 33 voet. Dat is nog exclusief water en elektra, waarvoor 50 Kuna extra betaald moet worden. We hebben in deze haven te maken met een (voor Kroatische begrippen) behoorlijk getijdeverschil van bijna een halve meter. Omdat de kade vrij hoog is levert dat ’s avonds na een stevig diner met de nodige lekkere wijn nog spannende taferelen op bij het aan boord gaan, maar dat gaat gelukkig goed.