Jurjeva Luka (Lastovo) – Luka Polače (Mljet)

Als ik om 07:30 uur wakker wordt liggen we nog stevig achter ons anker. In de baai is het rustig. We ontbijten binnen vanwege een zwerm wespen, en na een verfrissende duik lichten we rond 08:30 ons anker. Het weerbericht halen we inmiddels via de smartphone binnen via www.meteo.hr. Mobiel internet heeft niet de charme van een krakende VHF-radio, maar we kunnen het weerbericht nu tenminste zien (mits we GSM-ontvangst hebben). De voorspelling is goed, wind uit N tot NW. Wij willen verder in oostelijke richting naar Mljet.

Direct buiten de baai hijsen we de zeilen. Met een NW-wind van 12 knopen varen we eerst een zuidelijke koers. Zodra we vrij zijn van het eiland varen we pal oost, koers 90. Iets na 09:30 uur passeren we de vuurtoren op Rt Struga, de zuidelijkste punt van Lastovo. Hierachter ligt Skrivena Luka, waar we eerder al eens geweest zijn. Daarna verleggen we onze koers naar 80. Op die manier blijven we ten zuiden van de Sestrice en de Otoci Vrhvnjaci, de groep rotsen en kleine eilanden tussen Lastovo en Mljet.

In het daaropvolgende uur houden we nog een kleine race met een catamaran. Uiteindelijk ‘winnen’ wij door net iets slimmer manoeuvreren…

Net na de middag passeren we de vuurtoren op Glavat, de meest oostelijke van de de Otoci Vrhvnjaci. De wind varieert tussen 8 en 15 knopen, en neemt weer iets toe als we Mljet naderen. We moeten een paar keer gijpen, maar iets na 15:00 uur halen we de zeilen neer en varen op de motor Luka Polače binnen, een van onze favoriete baaien aan de zuidelijke kust. Het is er relatief rustig, en tegen 15:45 ligt ons schip voor anker en wij in het water.