Brna (Korčula) – Uvala Plitvine (Korčula)

Na een avond als gisteren is het vandaag langzaam wakker worden. Rond 09:00 uur haal ik vers brood bij de bakker (toch handig, bakkers en andere winkels die op zondagochtend open zijn). Even later zitten we aan een stevig ontbijt met gebakken eieren. Na het ontbijt praten we een uurtje met onze buren, die ook al een aantal jaren in Kroatië zeilen. Ook zij hebben het beeld dat het dit jaar rustiger is dan andere jaren. We vermoeden dat de fors gestegen prijzen een oorzaak zouden kunnen zijn.

Iets na 10:00 uur maken we los van de kade. Op de motor varen we de baai uit, en buitengaats hijsen we direct de zeilen. Er staat een wind uit ZO (Jugo) van zo’n 8 knopen. We varen in westelijke richting, langs de kleine eilandjes die voor de zuidkust van Korčula liggen. Tegen 12:45 gooien we ons anker uit in Tri Luke voor lunch en een verfrissende duik. Door de ZO wind staat hier meer deining dan we verwacht hadden, een oncomfortabele zee rolt diep de baai in. Iets om te onthouden.

Kort na 14:00 uur halen we ons anker weer op en hijsen direct de zeilen. De wind is inmiddels toegenomen tot 10 – 12 knopen. Rond 14:45 passeren we Rt Velo Dance, de zuidwestelijke punt van Korčula. We verleggen de koers naar NO en zeilen op ons gemak de Zaljev Vela Luka in. We passeren ondermeer Gubeša waar we eerder eens geweest zijn. Daar is het erg druk. Net voor Vela Luka ligt aan onze bakboordszijde Uvala Plitvine. Er staat een hotel, verder is er niets. Het is vrij diep in de baai, dus de ankermogelijkheden voor kleine schepen zijn beperkt. Wij nestelen ons aan de westkant, dicht bij het hotel. Daar ankeren wij rond 16:30 uur in 10 meter water. Er ligt al een schip aan de oostzijde, met de achtersteven met lijnen naar de wal. Kort voordat het donker wordt verschijnt er nog een schip, wat ook aan de oostkant ankert.