Tri Luke (Korčula) – Jurjeva Luka (Lastovo)

Gedurende de nacht raakt er één schip in de baai op drift, maar ze weten gelukkig op tijd te herankeren. Als we ’s ochtends wakker worden staat er al een stevige wind van 10 – 12 knopen uit NW. Het lukt ons in deze baai niet om een weerbericht te ontvangen via de VHF. Zowel Dubrovnik Radio als Split Radio geven niet thuis.

Na een verfrissende duik en ontbijt halen we om 09:30 uur het anker op. Een stevige kluit modder bewijst dat het anker zich goed had ingegraven. Nog in de baai hijsen we ons grootzeil, en met 12 knopen wind in de rug glijden we Tri Luke uit.

Buiten krijgen we het stevig voor onze kiezen. Er staat 16 – 18 knopen wind uit NW, maar vooral ook een stevige deining. We varen een zuidelijke koers, die ons ten westen van Lastovo brengt. Door de stevige wind zit de vaart er goed in, en zo’n twee uur later passeren we de rots Pod Mrčaru aan de NW-zijde van lastovo. Een uurtje later varen we tussen de eilandjes Vlašnik en Bratin door, de baai Velji Lago binnen. In de zuidwestelijke inham zijn we eerder geweest, maar dit keer laten we ons anker vallen in de noordwestelijke inham Jurjeva Luka. Het is een voormalige Joegoslavische legerbasis, er staan nog de nodige vervallen gebouwen en we zien enkele tunnels de berg inlopen. De bodem is hier zanderig dus het anker houdt goed. De wind uit N tot NW komt af en toe in vlagen over de berg heen, maar verder is het hier rustig. Op één van de oevers zien we een kudde geiten lopen en bij de ingang van de baai ligt een schip van de Kroatische waterpolitie.

We zwemmen en lunchen, en besluiten dan om hier te blijven. We hebben gezelschap van twee Amerikaanse schepen en een Sloveen. Tegen de avond komen de parkwachters nog 25 kuna per persoon incasseren voor de toegang tot het Nationaal Park Lastovo.