Uvala Stončica (Vis) – Korčula

Vroeg in de ochtend, tegen 06:00 uur, word ik wakker omdat de wind naar het noorden is gedraaid. Deze baai biedt daar geen bescherming voor, en we rollen dan ook behoorlijk achter ons anker. Gedurende de nacht ben ik twee keer wakker geweest omdat het regende. We hebben duidelijk te maken met een zuidelijke uitloper van het slechtere weer in het noordelijk kustgebied. Tijd om ons heil zuidelijker te zoeken.

Ondanks het vroege tijdstip gaat ons anker omhoog en varen we de baai uit. Koers 100° richting Korčula. Het nautisch weerbericht om 07:45 bevestigt deze keuze. Om 09:00 uur passeren we het eiland Šćedro. Aan de horizon zien we inmiddels de contouren van de vuurtoren op het eiland Pločica, dat zullen we aan bakboord houden. Na een prachtige zonsopgang tussen de wolken door klaart het inmiddels iets op, en het is volledig windstil. Wel is het redelijk druk op het water, met veel vissersschepen en ook enkele vrachtschepen. Deze laatste zijn waarschijnlijk op weg naar Neum, de zeehaven van Bosnië-Herzegovina.

Even later kunnen we genieten van een groep dolfijnen die zich in de buurt van ons schip ophoudt. Ze komen helaas niet heel dichtbij, maar het blijft een prachtig gezicht.

Tegen 12:30 uur ankeren we in de baai bij de rots Plič Vrbovica, een baai zo’n 3 mijl ten westen van Korčula. Tijd voor een rustige lunch en een rondje zwemmen. Er is veel menselijke activiteit rond de baai (o.a. de bouw van vakantiehuizen), en er zit (als gevolg hiervan?) niet zo heel veel leven in de baai. Niet echt een interessante plek om te snorkelen. Een uurtje later varen we verder, en iets na 14:00 uur meren we de boot af in het achterste hoekje van de jachthaven van Korčula. Tijd om te douchen…

’s Avonds heerlijk gegeten bij Konoba Mareta en weer op tijd naar bed.