Korčula – Tri Luke (Korčula)

In de loop van de ochtend verlaten we de haven en varen op de motor langs de kust tussen de eilandjes door richting Lumbarda aan de ZO-kant van Korčula. Ter hoogte van Lumbarda hijsen we de zeilen in een NW wind van 5 – 8 knopen, en ronden de kaap Rat Ražnjić, om daarna in westelijke richting de zuidkust van het eiland Korčula te gaan volgen.

Rond het middaguur neemt de wind toe tot 12 knopen. We laveren met lange slagen in de zeestraat tussen de eilanden Korčula en Lastovo. In de loop van de middag neemt de wind nog toe, eerst naar 16 – 18 knopen (windkracht 5) en later naar 20 – 24 knopen (windkracht 6 Beaufort). Ideale zeilomstandigheden! Ons schip houdt zich goed in de stevige deining, en de af en toe overkomende golven kunnen we goed hebben.

De zuidkust van Korčula is prachtig woest en vrijwel onbewoond. We passeren maar enkele kleine dorpjes, voor de rest is het woest en leeg. We zitten duidelijk ook buiten de gangbare zeilroutes, want we komen geen enkel ander zeiljacht tegen.

Tegen 18:30 uur varen we de baai Tri Luke binnen. Deze ligt aan de ZW zijde van het eiland Korčula. Aan de zuidelijke zijde wordt deze baai beschermd door de eilandjes Trstenik, Pržnjak Mali en Pržnjak Veli, waardoor het in vrijwel alle windsoorten een goed beschermde ankerplaats is. Met onze geringe diepgang kunnen we diep de baai invaren, en we nestelen ons in het meest noordelijke deel van de baai. Er liggen nog een stuk of 10 andere jachten.

Die avond maken we nog iets unieks mee. Voor de eerste keer in al mijn jaren als zeiler lig ik in een baai waar echt ieder schip een ankerlicht heeft. Verder duiken we ´s avonds om een uur of negen nog even het water in om af te koelen na de warme dag. Zwemmen bij maanlicht. Daarna nog een wijntje en naar bed.