Marina Kaštela (Split) – Lučice (Brač)

De uitvalsbasis van de meeste chartermaatschappijen is dit jaar verplaatst naar de gloednieuwe Marina Kaštela, die dicht bij de luchthaven ligt. Het is een grote haven met ruim 400 plaatsen, die grotendeels gebruikt worden door de verschillende charterbedrijven. Op vrijdag en zaterdag is het er dan ook een drukte van belang. De rest van de week is het er vrijwel uitgestorven, omdat de jachthaven niet echt aan de gangbare zeilroutes ligt. Maar voor aankomst en vertrek van een zeilcharter is het een stuk praktischer en beter geoutilleerd dan de oude ACI Marina in Split. Er zit ook een grote supermarkt op loopafstand.

De dag begon voor ons al erg vroeg. We zijn dan ook goed op tijd in Split en kunnen rustig alle boodschappen doen en het papierwerk afhandelen. Rond 15:00 uur gaan de trossen los, en varen we als een van de eerste jachten de haven uit.

De wind waait met 10 – 15 knopen uit het NW (Maestral). De zeilen gaan omhoog en we varen de baai uit richting Splitska Vrata (het kanaal tussen Brač en Šolta). ‘Buiten’ staat er een stevige deining, zeetje 4 met golven tussen de 1,5 en 2,5 meter. We buigen af naar het oosten naar onze gebruikelijke eerste overnachtingsplek Lučice. In de baai is het rustig, geen deining, en we pakken rond 19:00 uur bij onze tweede poging een van de vrije ankerboeien.

Rond 20:00 uur zitten we aan de spaghetti. We realiseren ons dat we sinds het ontbijt eigenlijk niets meer gegeten hebben. Daarna nog even naar de prachtige Melkweg gekeken, en vroeg naar bed. De wind uit N tot NO (Tramontana en Bura) houdt de hele nacht aan, we rollen dus redelijk heen en weer in de kooi.