Luka Tiha (Hvar) – Lovišće (Šćedro)

Rond 08:00 uur kom ik het water uit na een verfrissende ochtendduik. En juist op dat moment krijgen de vissen het op hun heupen. Om de boot heen springen ineens allerlei kleine visjes uit het water – ik kan er nog net een foto van maken.

Rond 10:00 lichten we het anker. Het is dan nog vrijwel windstil. Na een klein uurtje waait er een lichte wind uit N richting, en gaan de zeilen omhoog. We willen rond Rat Pelegrin naar de zuidelijke kant van Hvar, en ronden deze kaap tegen 12:30 uur. Het is er druk, en ook de haven van Hvar (die we een half uurtje later passeren) ligt zoals gebruikelijk bomvol. De wind is inmiddels naar W gedraaid, en met de wind in de rug maken we een snelheid van 4 – 5 knopen.

Tegen 16:00 uur halen we net ten noorden van Šćedro de zeilen omlaag. Op de motor varen we de baai Lovišće binnen. Een prachtige baai om te overnachten, zolang de wind niet in een noordelijke hoek zit. We leggen de boot aan de oostkant diep in de baai neer, en leggen ook twee lijnen naar de kust: de traditionele manier van afmeren hier. Je ligt hiermee ontzettend stabiel, en hebt ’s nachts weinig last van rollen. Helaas is de baai ’s avonds niet echt stil: de drie restaurantjes in de baai voorzien met generatoren in hun elektriciteitsbehoefte.