Luka Tiha (Hvar) – Milna (Brač)

Het was koud vannacht, erg koud. In het binnenland valt op grotere hoogte al sneeuw, en de noordenwind brengt de kou mee naar de kust. Maar als ’s ochtends de zon opkomt warmt het snel op. Eén voordeel: het zeewater (20˚C) is op zo’n moment warmer dan de lucht. Eerst een uurtje snorkelen, langzaam ronddobberen boven de grote scholen visjes.

De rest van de ochtend doen we het kalm aan. Pas tegen de middag ruimen we op. We maken de lijnen op de wal los, halen de bijboot binnen, en lichten het anker. Er waait een lichte wind uit N tot NW. We hijsen al in de baai de zeilen, en met één gijp varen we Starogradski Zaljev uit en het Hvarski Kanal in. De wind blijft variëren tussen N en W, en de sterkte schommelt tussen 5 en 14 knopen.

Uiteindelijk zeilen we met een mooie boog Splitska Vrata in. Zodra we ten noorden van deze doorgang zijn, valt de wind volledig weg. Dat zie je vaker, dat de weersomstandigheden aan beide kanten van Splitska Vrata totaal verschillend zijn. Na enig wachten om te zien of de wind terugkeert, varen we uiteindelijk op de motor de baai van Milna in. Hier vinden we rond 16:00 uur een plekje in een rustig hoekje van de ACI Marina. In de daarop volgende uren wordt de jachthaven (die ook een groot deel van de kade van het dorp Milna beslaat) vakkundig dichtgepleisterd met charterschepen in alle soorten en (vooral grote) maten.