Lučice (Brač) – Tri Luke (Korčula)

In de loop van de nacht draait de wind naar het noordoosten (Bura), en waait af en toe behoorlijk vervelend door de kuip heen. Uiteindelijk ga ik dus maar gewoon binnen verder slapen. Rond 07:00 uur word ik wakker, een prima tijd om weer een verfrissende duik te nemen.

Tijdens het ontbijt passeren allerlei mogelijke plannen voor vandaag de revue. We hebben niet echt een reisdoel, maar willen zoveel mogelijk daarheen gaan waar de wind ons brengt. Wordt het Jelsa, Sumartin, Vis of toch Komiža? We luisteren om 07:45 naar het weerbericht van Split Radio via VHF. De verwachting voor de ochtend ziet er niet al te best uit, er worden lokale regen- en onweersbuien voorspeld. Inmiddels zien wij aan de noordelijke horizon ook al donkere dreigende wolken opdoemen. Rond 09:00 maken wij dat we wegkomen, koers 200 richting Rt Pelegrin, de westelijke punt van het eiland Hvar. In 12 knopen wind uit het noorden maken we een snelheid van 4,5 knopen. De bui achtervolgt ons op korte afstand. We ronden tegen 10:15 uur de kaap en zeilen door het Pakleni Kanal langs Hvar-stad naar de vuurtoren op het eilandje Pokonji Dol. In Hvar-stad is het (zoals gebruikelijk) ontzettend druk, dus dat laten we links liggen.

We houden Pokonji Dol aan bakboord en verleggen tegen 10:45 uur onze koers naar 140, richting de westelijke punt van het eiland Korčula. We laten hier de regenbui ook achter ons en varen de blauwe luchten tegemoet. Met een wind van 10 – 12 knopen maken we een goede snelheid, en tegen 15:00 uur zijn we ter hoogte van Rt Velo Dance, de zuidwestelijke punt van Korčula. Een half uurtje later gooien we ons anker uit in de baai Tri Luke. Op dat moment zijn we nog in ons eentje, maar tegen de avond komen twee andere jachten ons gezelschap houden. We vermaken ons de rest van de middag met zwemmen, snorkelen en lezen.