Trieste – Split

  • Berichtcategorie:2003 Barcolana

Om 06:00 uur verlaten we de haven van Trieste. Rond 08:30 komen we aan in Umag. Hier klaren we de boot weer in. Tijd voor koffie en ontbijt. Ook doen we boodschappen en gooien we de watertanks en de dieseltank vol. We zaten sinds zondagochtend zonder zoet water.

Daarna zetten we koers in zuidoostelijke richting. De hele dag is er geen zuchtje wind. Tegen het einde van de middag krijgen we, in de buurt van de zuidpunt van Istrië, gezelschap van 10 – 15 dolfijnen. Op een van de foto’s zie je er 3 bij onze boeg. Vlak daarna krijgen we een stormwaarschuwing door.

Rond 21:30 neemt de wind toe van vrijwel niets naar 30 knopen uit het noordoosten. De Bura is er. We hijsen de zeilen en beginnen aan een enerverende nacht. De wind heeft uitschieters van meer dan 40 knopen. De schipper ligt met griep op bed, dus we zijn met z’n vieren. Samen met een van de jongeren neem ik de eerste wacht. Ik zorg voor roer en navigatie, en hij bewaakt de zeilen. De golven zijn zo’n twee meter hoog, en windkracht 9 tot 10 buldert om ons heen. Rond 02:30 uur worden we afgelost. Volledig gekleed in mijn zeilpak val ik in slaap in m’n cabine. Rond 07:00 uur ’s ochtends neem ik het roer weer over. Rond 12:00 uur gaat de wind weer liggen, net zo snel als ‘ie is opgekomen. Inmiddels voelt de schipper zich weer een stuk beter, en hij neemt het roer over. De vier ‘nachtbrakers’ brengen het grootste deel van de middag slapend door – we worden wakker als Split in zicht is.

Storm in aantocht
Thuishaven in zicht!