ACI Palmižana – Split

Vandaag staat in het teken van een rustige terugreis naar Split. Toch nog zo’n 25 mijl te gaan vanaf Hvar. Je kunt merken dat morgen de vaste ‘wisseldag’ van de charters is. Vanuit alle hoeken en gaten zetten de schepen koers naar Splitska Vrata. Het is drukker dan we de afgelopen week waar dan ook gezien hebben.

Met een lichte Jugo in de rug varen we met een gangetje van zo’n 3 knopen door het Pakleni Kanal tussen Hvar en de Pakleni Otoci naar Rt Pelegrin (de kaap die de westpunt van Hvar vormt). Daarna scherp N naar Splitska Vrata. Tussen Hvar en Brač wisselt de wind nogal en draait naar NW (daar is de Tramontana weer….), maar we hebben geen haast en dobberen rustig voort. Tegen de tijd dat we bij Splitska Vrata aankomen staat er een stevige bries. We varen richting Milna om de dieseltank bij te vullen – daar zijn we snel mee klaar. Slechts 10 liter diesel gaat erin. Maar ja, qua weer en wind was het ook een meer dan fantastische week.

We leggen nog een paar uurtjes de boot voor anker in een van de baaitjes in de Baai van Milna. Nog één keertje zwemmen en van de zon genieten. Het water is helder, de zon is sterk en het bier is koud – wat wil een mens nog meer?

Rond 17:00 lichten we voor de laatste keer het anker en hijsen de zeilen. Koers 0 graden, pal N, richting Split. Uiteindelijk laat de wind ons dit laatste stukje nog in de steek, zodat we op de motor de haven van Split bereiken.